Specialisaties

KINESITHERAPIE

kineprinsenhof-032

Manuele therapie: omvat de revalidatie bij stoornissen aan het bewegingsapparaat. Via een arsenaal van technieken, waaronder mobilisaties en manipulaties, worden problemen t.h.v. de nek, rug, extremiteiten en het kaakgewricht behandeld. Voor een blijvend effect is het vaak aangewezen om achteraf oefentherapie te volgen.

kineprinsenhof-040

Manuele lymfedrainage ad modum Vodder: is een techniek waarbij met specifieke handgrepen de eigen beweeglijkheid van het lymfesysteem geactiveerd en gestimuleerd wordt. Oedeem of zwelling kan een gevolg zijn van ziekte, stress of bepaalde chirurgische ingrepen. Lymfedrainage wordt ook ondersteund door oefentherapie, taping en zwachtelen.

kineprinsenhof-034

Sportrevalidatie / oefentherapie: dit kan gaan van stabilisatietraining bij rugklachten tot de revalidatie na sportblessures, zoals voorste kruisbandletsels, enkeldistorsies en schouderinstabiliteit. Tenslotte wordt bij sportrevalidatie ook preventief gewerkt, zodat letsels in de toekomst vermeden worden.

Knipsel

Myofasciale therapie / dry needling: wanneer bepaalde spieren betrokken zijn bij een probleem, kan gezocht worden naar triggerpoints die herkenbare pijn uitlokken. Dry needling is gericht op het langdurig uitschakelen van deze triggerpoints. Meer informatie vindt u op de site van Dryneedling-Gent.

kineprinsenhof-049
Kinesiotaping: is het aanbrengen van een elastische tape op spier of gewricht. Op deze manier kan pijn gedempt worden. Bovendien heeft de tape een stabiliserende functie en kan het helpen bij het draineren van vocht.

Mulligan Concept: dit is een concept binnen de manuele therapie, ontwikkeld door de Nieuw-Zeelander Brian Mulligan. Er wordt gebruik gemaakt van specifieke mobilisaties die volledig pijnvrij dienen te zijn en een direct effect met lange termijn verbetering beogen. Deze technieken kunnen worden toegepast bij aandoeningen van zowel de wervelzuil als van de extremiteiten.

OSTEOPATHIE

Osteopathie is een manuele behandelwijze waarbij een individuele aanpak centraal staat. De osteopaat zoekt door middel van uitgebreide vraagstelling en onderzoek naar de oorzaak van de klacht, die het gevolg kan zijn van een wisselwerking van de verschillende systemen in ons lichaam: neurologisch, hormonaal, visceraal of orgaan, fasciaal of bindweefsel, spier-, bot-, lymfe-, en bloedvatensystemen. De osteopaat werkt op een holistische of geheel omvattende wijze.

U kunt met zeer uiteenlopende klachten, ongeacht de leeftijd van baby tot kind tot volwassene, terecht bij een osteopaat. Hieronder vindt u een niet-gelimiteerde lijst van enkele veel voorkomende klachten. Voor meer info kan u steeds terecht op www.osteopathie.be.

Volwassenen

  • Acute of chronische nek- en rugklachten, uitstralende pijn in armen of benen, houdingsproblematiek zoals scoliose, problemen aan pees-spier-kapsel apparaat zoals tennis-elleboog, sportblessures, post-traumatische problematiek zoals whiplash
  • Verschillende soorten hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, migraine, congestieve hoofdpijn
  • Kaakproblematiek, duizeligheid, oorsuizingen of tinnitus
  • Vermoeidheidsklachten, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, burn-out, hyperventilatie
  • Maag- en darmklachten: zuur, krampen, obstipatie, winderigheid, diarree, verklevingen na operaties
  • Functionele lever- en galstoornissen, nier dysfuncties
  • Menstruatiepijnen, baarmoederdysfuncties, chronische blaasontstekingen
  • pre- en postnatale klachten

Baby’s en kinderen

  • Obstipatie, darmkrampen, overmatige reflux, veel huilen, onrustig gedrag
  • Afgeplat of onregelmatig schedeltje
  • Voorkeurshouding van hoofd of romp, overstrekken, KISS syndroom
  • Slaapproblemen
  • Slik- of zuigproblemen, chronische oorklachten
  • Achterblijvende motorische ontwikkeling

Een behandeling duurt 45-60 minuten. Na betaling ontvangt u een attest, waarmee u bij de mutualiteit een terugbetaling kan ontvangen. U heeft geen voorschrift nodig van de arts.

Psycholoog

Zowel jongeren, volwassenen als ouderen kunnen bij Fien terecht om te bekijken wat de noden, vragen en doelen zijn om hier samen mee aan de slag te gaan. Je kan bij haar terecht voor problematieken en klachten, waaronder:

  • Stemmingsklachten: depressie en depressieve gevoelens
  • Burn-out en andere werk- of studie gerelateerde emotionele problemen, faalangst
  • Stressgerelateerde problemen en levensfasegebonden problematieken
  • Trauma
  • Nazorg middelengebruik en -verslaving
  • Angst- en dwangproblematieken
  • Existentiële thema’s en levensvragen, eenzaamheid, gebrek aan zelfvertrouwen
  • Psychosociaal functioneren, relationele problemen
  • Persoonlijkheidsproblematieken
  • Omgaan met (onduidelijke) lichamelijke klachten

Vind je jouw zorgen en klachten niet meteen terug in dit lijstje, aarzel dan niet om Fien te contacteren. Dan kunnen we samen kijken hoe je best kan verder geholpen worden.

Podologie

Bij de podoloog kun je terecht met verschillende klachten ter hoogte van voet, knie, heup en rug ten gevolge van een afwijkende voetstand of looppatroon. De podoloog onderzoekt de klacht aan de hand van een biomechanisch en klinisch onderzoek, ganganalyse en schoeninspectie. Afhankelijk van de resultaten wordt er een schoen- en belastingsadvies gegeven, podologische zolen gemaakt en/of doorverwezen naar een andere (para)medicus zoals b.v. de kinesist. Voor de podologische zolen werkt de podoloog samen met BORGinsole. De BORGinsole is gemaakt uit EVA en heeft als eigenschap zeer licht in gewicht te zijn, gekoppeld aan een hoge sterkte en duurzaamheid.
Daarnaast kun je ook terecht voor aandoeningen van huid en nagel zoals b.v. een ingegroeide teennagel of likdoorns. De podoloog voert hierbij een instrumentele behandeling uit (medische voetverzorging), maakt nagelbeugel of orthese en geeft schoenadviezen. 

In functie van de diabetische voet speelt de podoloog ook een belangrijke rol. Bij de podoloog kun je terecht voor een screening, adviezen en behandeling van de diabetische voet. Indien je in een conventie, voor- of zorgtraject zit, heb je recht op 2x terugbetaling. Met een voorschrift van huisarts of internist kun je bij de podoloog terecht.